top of page

Probiotik- USPOSTAVI BALANS


Kako probiotici djeluju?

Probiotici pomažu u uspostavljanju ravnoteže (između tzv. "dobrih i loših" bakterija) u našim crijevima, jer mikroflora može postati poremećena uslijed bolesti, stresa, starenja, uzimanja antibiotika ili drugih lijekova, izlaganja toksinima, prekomjernoj konzumaciji alkohola, te čak i kod korištenja antibakterijskih sapuna.


Koji su povoljni učinci probiotika?

Probiotici imaju povoljan učinak kod proljeva, konstipacije, alergija, karcinoma, infekcija mokraćnog sistema te drugih stanja i bolesti.

Intolerancija laktoze: bakterije mliječne kiseline pretvaraju laktozu u mliječnu kiselinu, stoga ingestija probiotika pomaže u intoleranciji laktoze


Regulisanje krvnog pritiska dokazano je sa nekoliko kliničkih istraživanja, a smatra se da je pad uzrokovan peptidima sličnim ACE-inhibitorima koji se stvaraju za vrijeme fermentacije

Poboljšavanje imunoloških funkcije: štite od patogena kompetitivnom inhibicijom, povećavaju broj IgA-produkujući plazma-stanica, povećavaju ili poboljšavaju fagocitozu, povećavaju broj T-limfocita.

Istraživanja ukazuju da smanjuju učestalost respiratornih infekcija i zubni karijes kod djece

Imaju povoljan učinak na eradikaciju Helicobactera pylori kod peptičkog vrijeda te u prevenciji alergija.

Prevencija i liječenje proljeva: smanjuju težinu i trajanje rotavirus infekcije kod djece (LGG), a povoljno djeluju na proljeve povezane s antibioticima i putničke dijareje kod odraslih.

Smanjenje upale: regulišu funkciju citokina te imaju povoljan učinak na prevenciju recidiva kod upalne bolesti crijeva

Povoljan učinak kod iritabilnoga kolona

Prevencija rasta štetnih bakterija kod stresa

Povoljan učinak kod žena s rekurentnim vaginozama


Mogu li se probiotici dati i maloj djeci?


Na tržištu postoji specijalni probiotički pripravci prilagođeni djeci, čak i onoj do 2 godine života.

Trebamo li uzimati probitike ako smo zdravi?


Probitike nije potrebno uzimati da bismo bili zdravi, ali sve veći broj dokaza upućuje da oni pomažu u održanju dobrog zdravstvenog stanja, Prvenstveno poboljšavajući imunološke funkcije, održavajući normalnu želučano-crijevnu funkciju te prevenirajući infekcije.

Treba li uzimati probitike za vrijeme ili nakon antibiotske terapije?


Antibiotici ne samo da ubijaju patogene bakterije zbog kojih su i indicirani, već također ubijaju i dobre bakterije u crijevima što često dovodi do proljeva, a probiotici smanjuju mogućnost dobivanja takvih tegoba.


Vaš Herbafarm

18 views0 comments

Recent Posts

See All

Koliko se dugo novi koronavirus zadržava na površinama?

Zašto moramo voditi računa o pranju ruku i dezinfekciji ruku i površina u jeku pandemije COVID-19? Virusi su infektivne čestice koje trebaju ćelije da bi se razmnožavali. Oni virusi koji inficiraju lj

bottom of page